2017. feb 09.

5 Jó tanács felnőtt érettségizőknek

írta: Érettségi felnőtteknek
5 Jó tanács felnőtt érettségizőknek

Az érettségi nagy dolog, de nem megoldhatatlan felnőtteknek sem! Máshogy megy a tanulás 18 éves fejjel, mint 30-40 évesen. Hát még a matek és a nyelvek! Egy biztos: az érettségi mindannyiunk életében fontos megmérettetés. Azok is így emlékeznek rá, akik már túl vannak rajta, hát még akik előtte állnak... Sok év elteltével is emlékszünk: milyen tételt húztunk magyarból, vagy történelemből a szóbelin, mi ment jól és mit nem tudtunk, esetleg éppen összekevertük a két világháború fontos eseményeit izgalmunkban... Minden megbecsülésem azoké, akik munka mellett esténként a szabadidejükben tanulva próbálják megszerezni az érettségit esti tagozaton, felnőtt fejjel. Mert fontos, kell az érettségi egy új munkakör betöltéséhez, vagy a tovább tanuláshoz, vagy éppen egy OKJ-s szakma megszerzéshez, ha valaki például boltvezető szeretne lenni. 

5 Jó tanács felnőtt érettségizőknek

1. Tanuljon rendszeresen

- tudom, könnyű azt mondani! De bizonyított tény, hogy sokkal jobban elmélyül a tananyag, ha még aznap (najó még másnap is!), mikor meghallgattuk, átolvassuk egyszer gyorsan a jegyzeteinket, esetleg még ki is egészítjük néhány, az olvasás során beugró gondolattal.                                                                                                                          

2. Ütemezett tanulás

Vegyük sorra és írjuk össze a tantárgyakat, témaköröket. Osszuk be az időt a felkészülésre. Legyen meg a napunk ritmusa, mikor dolgozunk, eszünk-iszunk, családozunk, tanulunk… Amíg csak lehet, ne módosítsunk saját ütemezésünkön. Teljesítsük a napi penzumot! Akaraterő és önkontroll. Ha marad, időnk olvassunk hozzá a neten, wikipédián – amit nem kötelezően tanulunk, hanem csak saját érdeklődésünk miatt, azt sokkal jobban megjegyezzük.

3. Ne pánikoljon! (no panic! mondja az angol)

Ez is csak egy vizsga, nem a világvége, túl lehet élni és megígérhetjük, nem fogja senkinek a testi épségét veszélyeztetni. A pánik sokat levesz a tényleges teljesítőképességből, így a valós tudásnak csak töredéke jön elő a memóriánkból. Ez nagyon nagy luxus, nem engedhetjük meg magunknak ezt a „pazarlást”. A higgadtság fél siker, hanyagoljuk a vizsgadrukkot.

4. Előadásmód

Szóban és írásban is egyaránt nagyon fontos és meghatározó befolyásoló tényező a vizsgáztatók irányában az, hogyan fogalmazunk. Kerek mondatokban, megfelelő nyelvhelyességgel, választékosan. Ha nem is tudunk mindent pontosan, de ami eszünkbe jut, azt szépen vagyunk képesek tálalni, az már fél siker. 

5. ÖNJUTALMAZÁS       

Nem lehet folyamatosan tanulni! Néha jutalmazza meg magát kedvenc sorozatának megnézésével, egy kis csokival, finom itallal, vagy bármi mással, ami jól esik. Fontos pihenni. Pihenten könnyebben fog menni.

+1 A közösség ereje

Ha elakad, jó felhívni osztálytársait, biztosan van közöttük aki tudja, milyen tudást vár el az oktató pontosan az adott témakörrel kapcsolatban. Kiválóan alkalmas a facebook és az email csoportok a felkészüléskor a gyors közösségi információ megosztásra. 

Május 8-án 8.00-kor kezdődik a magyar írásbeli érettségi vizsga, addig még sok idő van, jó felkészülést kívánunk az érettséginek nekivágó minden felnőtt tanulóknak.

KarrierSuli Esti Gimnázium

Szólj hozzá

érettségi esti gimnázium érettségi felnőtteknek karriersuli