2017. máj 02.

Ez lesz az érettségi idén?

írta: Érettségi felnőtteknek
Ez lesz az érettségi idén?

nevezetes évfordulók 2017-ben

Olyan ez, mint a lottó: reménykedünk, hogy ki tudjuk találni előre melyikek lesznek a nyerő számok… persze nem mindig jön be, sajnos. Azért reménykedhetünk hátha valamelyik nevezetes évforduló lesz a téma az idei magyar irodalom, vagy történelem írásbeli érettségin. A 2017. év számos jeles évfordulóban bővelkedik. (ennek most örülnünk kellene? J) Összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabbakból, hátha valamelyik mégiscsak bejön…

875 évvel ezelőtt…

1142-ben alapították az első magyarországi ciszterci monostort Cikádoron (ma: Bátaszék). A hagyomány szerint már II. Béla király (uralk. 1131-1141) tervbe vette, hogy az 1133-ban alapított heiligenkreuzi apátságból ciszterci szerzeteseket hozat Magyarországra, de ez csak fiának II. Géza Királynak (uralk. 1141-1162) sikerült, aki apja szellemei végrendeletét követve a Duna folyó árterének a határánál telepítette le őket.

825 évvel ezelőtt...

1192. június 27-én Váradon – III. Celesztin pápa (uralk. 1191-1198) jóváhagyásával szentté avatták I. László magyar királyt. I. László magyar király (uralk. 1077-1095) kultuszát III. Béla magyar király (uralk. 1172-1196) tette hivatalossá.

650 évvel ezelőtt…

A pécsi egyetem alapítása 1367-ben. Vilmos pécsi püspök és királyi kancellár lehetett az, aki az egyetemalapítás és a székhelyválasztás ügyében Nagy Lajos királyt igyekezett meggyőzni. V. Orbán pápa 1367 szeptember 1-jén adta ki Viterbóban – a csupán másolatban megmaradt – egyetemalapító oklevelet. A pápa Pécsett három karból álló egyetem alapítását engedélyezte.pte-alapitas.png

500 évvel ezelőtt…

2017 a reformáció magyar örökösei számára igen nevezetes évforduló, hiszen 1517. október 31-én függesztette ki Luther Márton 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

200 évvel ezelőtt…

Arany János 1817. március 2-án született, Nagyszalontán, születésének tehát idén ünnepeljük a bicentenáriumát. Arany János a magyar irodalom legnagyobbjai közé tartozik. Költő és fordító, tanár és bíráló, tudós és szerkesztő, a Magyar Tudományos Akadémia titkára, majd főtitkára volt, akinek tudományos dolgozatai és kritikái az irodalomtörténet meghatározó fejezeteit alkotják.

150 évvel ezelőtt…

Az 1867. évi kiegyezés egyike volt a Magyarországnak a Habsburg-birodalomban elfoglalt helyét szabályozó politikai kompromisszumok közül. A mohácsi csatavesztés óta Magyarországnak szüksége volt a Habsburgokra, de az udvarnak is szüksége volt a magyar rendekre a török ellen, ezért összességében sikerült megőrizniük előjogaikat és az ország önállóságát az uralkodók centralizációra és abszolutizmusra hajló törekvéseivel szemben.evfordulok_blogkep.jpg 

135 és 50 évvel ezelőtt…

Kodály Zoltán 1882. december 16-án, Kecskeméten született és 1967. március 6-án, Budapesten halt meg. Immáron ötven esztendeje, de műve még ma is eleven: Psalmus Hungaricus és a Budavári Te Deum, a Marosszéki Táncok, Háry János és a Székely fonó. Zeneszerző volt, a népzene tudós kutatója, a zenei írás és olvasás apostola. Az az erős hit éltette, hogy a zene tudása-birtoklása jobbá teszi az emberiséget.  

Az érettségi vizsgákon korábban gyakran jelentek meg évfordulós események a feladatsorokban, tételekben – így reménykedhetünk, hogy a fentieket viszontláthatjuk a feladatlapokon is!! Sikeres felkészülést az idén érettségizőknek - pár ingyenesen megtekinthető videóval próbálunk Nektek segíteni az utolsó hajrában!

Szólj hozzá

érettségi esti gimnázium érettségi felnőtteknek karriersuli esti érettségi